Практично
кожен майстер користується своїм унікальним рецептом тіста, тому сьогодні ми
запропонуємо відразу кілька рецептів. Всі рецепти гарні, але кожен гарний
по-своєму. Один більше підійде для дрібних виробів, інший - для великих, третій
годиться для роботи з дітьми. Поекспериментувавши з різними компонентами, ви
зможете визначитися з оптимальною рецептурою.
Рецепти солоного тіста
Перший
варіант: універсальне тісто
1
склянка солі
1
склянка пшеничного борошна
1
ст.л. рослинної олії
півсклянки
води
У
велику миску всипаємо склянку солі і склянку борошна. Перемішуємо ложкою.
Вливаємо півсклянки води і столову ложку рослинної олії. Перемішуємо ложкою і
вимішуємо руками до однорідного стану, як і звичайне тісто. Щоб маса вийшла
більш пластичної, воду замінюємо киселем з крохмалю. Для приготування киселю
столову ложку крохмалю розчиняємо в 1/2 склянки холодної води. У маленькій
каструльці ще один стакан води доводимо до кипіння. Помішуючи, вливаємо в
киплячу воду розчин крохмалю. Коли вміст каструльки стане прозорим і загусне,
вимикаємо вогонь, даємо киселю охолонути, а потім замість води додаємо його до
суміші борошна з сіллю.
Якщо тісто вийде занадто м'яким, на дні миски змішуємо столову ложку солі зі столовою ложкою борошна. Притискаємо ком тесту до суміші і замішуємо. При необхідності повторюємо процедуру.
Якщо тісто вийде занадто м'яким, на дні миски змішуємо столову ложку солі зі столовою ложкою борошна. Притискаємо ком тесту до суміші і замішуємо. При необхідності повторюємо процедуру.
Другий
варіант: солоне тісто для простих моделей
200
грам борошна
200
грам солі
125
мілілітрів води
2
столові ложки клею для простих шпалер (перш ніж додати в тісто, клей необхідно
розвести в теплій воді до консистенції сметани)
Третій
варіант: солоне тісто для великих моделей
дві
склянки борошна
один
стакан солі
2/3
склянки води
Може
знадобитися трохи більше води, її кількість залежить від сорту борошна. За
щільністю тісто для ліплення має нагадувати розм'якшений пластилін. Для
приготування тіста в гарячу воду висипаємо сіль, чекаємо, поки сіль повністю
розчинитися, а вода охолоне. Додаємо борошно (цілком підійде і другий сорт) і
ретельно вимішуємо тісто.
Четвертий
варіант: міцне солоне тісто для плиток
200
грам борошна
400
грам солі
125
мілілітрів води
2
столові ложки клею для простих шпалер
П'ятий
варіант: солоне тісто для тонких робіт
300
грам борошна
200
грам солі
2
столові ложки клею для простих шпалер
4
столові ложки гліцерину
Щоб
у готовому виробі не попадалися кристалики, а поверхня вийшла гладкою, сіль для
приготування тіста повинна бути дрібного помелу. Якщо під рукою виявилася
тільки велика сіль, перед замісом тіста його слід перемолоти в кавомолці або
розвести зазначеним у рецепті кількістю води. Краще вибирати недорогі сорти
борошна без емульгаторів, розпушувачів та інших добавок.
Готове тісто обертаємо плівкою, щоб не пересохло, і на кілька годин відправляємо в холодильник. Це зробить тісто більш еластичним і під час ліплення з ним буде легше працювати, і воно не буде ламатися з боків.
Готове тісто обертаємо плівкою, щоб не пересохло, і на кілька годин відправляємо в холодильник. Це зробить тісто більш еластичним і під час ліплення з ним буде легше працювати, і воно не буде ламатися з боків.
Немає коментарів:
Дописати коментар