Приготування

Практично кожен майстер користується своїм унікальним рецептом тіста, тому сьогодні ми запропонуємо відразу кілька рецептів. Всі рецепти гарні, але кожен гарний по-своєму. Один більше підійде для дрібних виробів, інший - для великих, третій годиться для роботи з дітьми. Поекспериментувавши з різними компонентами, ви зможете визначитися з оптимальною рецептурою.


        Рецепти солоного тіста

Перший варіант: універсальне тісто
1 склянка солі
1 склянка пшеничного борошна
1 ст.л. рослинної олії
півсклянки води
У велику миску всипаємо склянку солі і склянку борошна. Перемішуємо ложкою. Вливаємо півсклянки води і столову ложку рослинної олії. Перемішуємо ложкою і вимішуємо руками до однорідного стану, як і звичайне тісто. Щоб маса вийшла більш пластичної, воду замінюємо киселем з крохмалю. Для приготування киселю столову ложку крохмалю розчиняємо в 1/2 склянки холодної води. У маленькій каструльці ще один стакан води доводимо до кипіння. Помішуючи, вливаємо в киплячу воду розчин крохмалю. Коли вміст каструльки стане прозорим і загусне, вимикаємо вогонь, даємо киселю охолонути, а потім замість води додаємо його до суміші борошна з сіллю.

Якщо тісто вийде занадто м'яким, на дні миски змішуємо столову ложку солі зі столовою ложкою борошна. Притискаємо ком тесту до суміші і замішуємо. При необхідності повторюємо процедуру.

Другий варіант: солоне тісто для простих моделей
200 грам борошна
200 грам солі
125 мілілітрів води
2 столові ложки клею для простих шпалер (перш ніж додати в тісто, клей необхідно розвести в теплій воді до консистенції сметани)

Третій варіант: солоне тісто для великих моделей
дві склянки борошна
один стакан солі
2/3 склянки води
Може знадобитися трохи більше води, її кількість залежить від сорту борошна. За щільністю тісто для ліплення має нагадувати розм'якшений пластилін. Для приготування тіста в гарячу воду висипаємо сіль, чекаємо, поки сіль повністю розчинитися, а вода охолоне. Додаємо борошно (цілком підійде і другий сорт) і ретельно вимішуємо тісто.

Четвертий варіант: міцне солоне тісто для плиток 
200 грам борошна
400 грам солі
125 мілілітрів води
2 столові ложки клею для простих шпалер

П'ятий варіант: солоне тісто для тонких робіт
300 грам борошна
200 грам солі
2 столові ложки клею для простих шпалер
4 столові ложки гліцерину



Щоб у готовому виробі не попадалися кристалики, а поверхня вийшла гладкою, сіль для приготування тіста повинна бути дрібного помелу. Якщо під рукою виявилася тільки велика сіль, перед замісом тіста його слід перемолоти в кавомолці або розвести зазначеним у рецепті кількістю води. Краще вибирати недорогі сорти борошна без емульгаторів, розпушувачів та інших добавок.

Готове тісто обертаємо плівкою, щоб не пересохло, і на кілька годин відправляємо в холодильник. Це зробить тісто більш еластичним і під час ліплення з ним буде легше працювати, і воно не буде ламатися з боків.

Немає коментарів:

Дописати коментар